Основи на веб дизајн

Добредојдовте во светот на веб дизајнот! Во овој курс, ќе се запознаете со основите веб дизајнот: HTML и CSS. HTML е основата на секоја веб страница, додека CSS го додава стилот и е тоа што ги прави веб страните визуелно привлечни. Овој курс ќе ве опреми со основните вештини и знаења за да ги оживеете вашите идеи на Интернет.

Во текот на овој практичен курс, ќе ги научите основите на HTML и CSS преку забавни и интерактивни вежби. Од структурирање на вашата содржина со HTML ознаки до стилизирање со CSS правила, ќе откриете како да креирате визуелно богати и функционални веб-страници од почеток. До крајот на курсот, ќе имате самодоверба да дизајнирате и прилагодите сопствени веб страни и ќе бидете подготвени да нурнете подлабоко во возбудливиот свет на веб дизајнот.

Главни опфатени теми:

Вовед во HTML:

 • Разбирање на улогата на HTML во развојот на веб
 • Учење основни HTML ознаки за структурирање на содржината (наслови, параграфи, списоци)
 • Креирање линкови и додавање слики на веб-страници

Вовед во CSS:

 • Вовед во CSS и неговото значење во веб дизајнот
 • Примена на стилови на HTML елементи со користење на CSS селектори
 • Истражување на основните својства на CSS за текст, бои и позадини

Основи на респонзивен дизајн:

 • Вовед во принципите на респонсивен веб дизајн
 • Користење на media queries за креирање веб-локации кои се прилагодуваат на различни големини на екранот
 • Дизајнирање распореди и менија за навигација погодни за мобилни телефони

Учење базирано на проекти:

 • Примена на HTML и CSS вештини за креирање персонализирани веб-страници и проекти
 • Дизајнирање и прилагодување на веб-страници за специфични цели (на пр., лично портфолио, блог)

До крајот на овој курс, ќе можете да:

 • Креирајте и приспособете веб-страници користејќи HTML за структурирање на содржината и CSS за стилизирање.
 • Ги разбирете основните принципи на веб дизајн, како што се распоред, типографија и теорија на бои.
 • Дизајнирате респонзивни веб страници што изгледаат одлично на десктоп, таблети и мобилни уреди.